Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Κέντημα!



   Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τα κεντήματα με ένα βαρετό τρόπο να γεμίσουν την καθημερινή ζωή τους οι νοικοκυρές. Η πληκτική διαδικασία παραγωγής ενός κεντήματος πάνω σε ένα ύφασμα μπορεί να φαίνεται σε πολλούς που δεν γνωρίζουν τίποτα για την τέχνη του κεντήματος, μία τεράστια σπατάλη χρόνου. Αλλά, μόλις μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή, μπορεί να ανακαλύψετε πόσο απίστευτα συναρπαστική είναι.
   Κατ ‘αρχάς, το κέντημα έχει μακρά ιστορία, η οποία χρονολογείται από παλαιότερα από το 3000Π.Χ και είναι ίσως μία από τις πρώτες μορφές τέχνης, αφού ο άνθρωπος έχει χρησιμοποιήσει διακόσμηση για αισθητικούς σκοπούς ήδη από την εφεύρεση της βελόνα και της κλωστής. Ακόμα μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά στην πραγματικότητα το κέντημα ήταν εφεύρεση των ανδρών και όχι των γυναικών! Σε αρχαίους πολιτισμούς από κάθε μέρος του κόσμου, τα κεντήματα και τα εργόχειρα θεωρούνταν ως προτεραιότητα μόνο για επιλεγμένα και ταλαντούχα αγόρια. Οι τεχνίτες των κεντημάτων έπρεπε να μελετήσουν για αυτήν την τέχνη υπό την επίβλεψη κάποιου αρχιτεχνίτη . Ενώ Χρειάζόταν να περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια έως ότου να έχουν την δυνατότητα να εξασκήσουν την τέχνη από μόνοι τους.
   Η τένχη του Κεντήματος δεν έχει μόνο μακρά ιστορία. Το πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι είχε εξελιχθεί σχεδόν ταυτόχρονα σε κάθε μέρος του κόσμου όπου οι άνθρωποι εξασκούσαν το ράψιμο. Διαφορετικοί πολιτισμοί δημιούργησαν διαφορετικά είδη από κεντήματα. Η ανάπτυξη του κεντήματος επίσης εξαρτάται από τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνταν από κάθε κουλτούρα. Τα διαφορετικά είδη κεντημάτων, που δημιούργησαν διάφορες τοπικές κοινωνίες ή και έθνη ολόκληρα, μεταβιβάστηκαν από γενιά σε γενιά και πολλά από αυτά σώζονται μέχρι σήμερα.
   Γνωρίζουμε για παράδειγμα τα κεντήματα που προέρχονται από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Αυτά γινόταν χρησιμοποιώντας λευκά νήματα πάνω σε λευκά υφάσματα. Αυτό το κέντημα είναι τόσο πολύπλοκο που ακόμη και σήμερα οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν δυσκολία να το κάνουν με τον ίδιο τρόπο. Ένας άλλος τύπος υψηλής ποιότητας ήταν τα κινέζικα κεντήματα από μετάξι. Είναι απίστευτα περίπλοκα και χρειάζονται χρόνια σκληρών προσπαθειών για την ολοκλήρωση τους. Επίσης γνωστά είναι τα Elizabethan κεντήματα κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα. Περιελάμβανε ραμμένες διακοσμήσεις όπως πεταλούδες, φύλλα και άλλα όμορφα σχέδια με τη χρήση μαλλιού, δέρματος και μαλακού ξύλου.
   Αυτό που είναι κοινό σε αυτές τις μορφές κεντήματος είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραχθουν και πολλοί άνθρωποι χάνουν την υπομονή τους πριν από τη συμπλήρωση ενός σχεδίου. Σήμερα, η τέχνη του κεντήματος έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ ώστε ακόμη και ο πιο αρχάριος μπορεί να προσπαθήσει και να ράψει κάτι όμορφο χρησιμοποιώντας λογισμικό υπολογιστών ή ραπτομηχανές υψηλής τεχνολογίας. Αυτό κάνει τα πράγματα πιο ευχάριστα για το νέο και αρχάριο. Παρά τη διαθέσιμη τεχνολογία, καλλιτέχνες κεντητές προτιμούν αυθεντικότητα και ακόμη περνούν το χρόνο τους κάνοντας τα πάντα οι ίδιοι. Οι καλύτερες λεπτομέρειες δεν μπορούν να παραχθούν από μηχανήματα, επειδή το κέντημα είναι πάνω απ’ όλα ένα είδος τέχνης, και το μόνο που χρειάζεται η τέχνη είναι ταλαντούχους καλλιτέχνες.

5 σχόλια:

  1. Μπράβο Ρία, πολύ ωραία η αναφορά σου στο κέντημα! Νομίζω ότι σιγά σιγά ο κόσμος αρχίζει να εκιμά ξανα τη χειροποιητη δουλειά!
    Όσο αφορά το μπλοκ σου, χρειάζεται αρκετή υπομονή και επιμονή μέχρι να βάλλεις τα πράγματα σε μια σειρά που να σου αρέσει! Σαν το κεντημα....;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω πως ότι φτιάχνετε με τα χεράκια μας, με πολύ υπομονή και αγάπη....είναι όμορφο! Και μας δίνει την χαρά της δημιουργίας ! Μαρίνα δεν μπόρεσα να μπω στη σελίδα σου...τι δεν κάνω σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο το μπλογκ σου!
    Κι εμένα μ' αρέσει το κέντημα και το μπλέξιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς ήρθες! ευχαριστώ Για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή