Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΗΜΑ!!

ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΗΜΑ ΣΕ ΓΥΡΟΠΟΔΙ (1600-1700μχ)
Κρητικό κέντημα (1600-1700μ.χ.) με Κρητικούς ιχνηλάτεςΛεπτομέρεια από το κέντημα με μια Γοργόνα και φύλακες δεξιά και αριστερά δυό Κρητικά σκυλιά με τα βασικά τους χαρακτηριστικά να επιβεβαιώνουν την σημερινή μορφή του σκύλου μας
Αυτό το κέντημα αγοράστηκε από κάποιο Αμερικανό πρίν από 400 χρόνια περίπου από την Κρήτη και διατηρήθηκε από τους απογόνους του εξαιτίας της αξίας αλλά και του περίτεχνου του κεντήματος του. Το 1925 δωρήθηκε στο Textile Museum και στον Ιδρυτή του Μουσείου George Hewitt Myers. Από τότε βρίσκεται σε αυτό το μουσείο το οποίο βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Αναπαριστά γοργόνες και δράκους, μέλισσες, παγώνια, γαρύφαλλα, κρίνους. Δεξιά και αριστερά της γοργόνας 2 κρητικά σκυλιά φύλακες. Ευδιακριτά με τα όρθια αυτιά, το μυτερό ρύγχος και την κουλουριαστή ουρά, επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την μορφολογία του σκύλου μας. Η σημασία του σκύλου στην τέχνη είναι σημαντική μας δείχνει όχι μόνο το ότι δέν πρόκειται για κάτι κοινό αλλά για ένα ζώο χρήσιμο όπως η μέλισσα όπως τα όμορφα άνθη που εξυμνούνται και γίνονται μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας ενός τόπου. Αγαπημένο θέμα για την νοικοκυρά που το μεταφέρει στο κέντημα της μαζί με τα άλλα αγαπημένα πράγματα της αλλά και θέμα για την μούσα που τον κάνει τραγούδι και ευχάριστη ανάμνηση.
 http://www.kritikosichnilatis.gr


Από το ιστορικό αρχείο Κρήτης (Χανιά) υφαντό με σκυλιά




Χρυσοκέντητο Κρητικό ύφασμα (1600-1700) από το Αμερικανικό μουσείο υφασμάτων Textile Museum

11 σχόλια:

  1. είναι σίγουρο πως τα παραδοσιακά κεντήματα,έχουν μεγάλη αξία,ιστορία,και αγάπη από τις κεντίστρες που τα έφτιαξαν.μου αρέσουν πολύ αυτά τα κεντήματα,και τα κρητικά.φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίθανη ανάρτηση!!! Πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι ένα κρητικό εργόχειρο ταξίδεψε και σώζεται στην Αμερική ύστερα από τόσα χρόνια!!!
    Επίσης φιλενάδα δεν είδες το σχόλιο σου για τον μπαμπά μου γιατί το είχες κάνει στην επόμενη ανάρτηση!!! Δεν με χαλάει καθόλου να έχω τις ευχές σου...διπλές!!! Χαρά μου δίνει η αγάπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιός να το φανταζόταν ότι τέτοιο κειμήλιο θα βρισκόταν σε αμερικάνικο μουσείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ria, I am honored to have you following Shady Dell Music & Memories! Please come join your new friends around the world for music and laughter. I can tell at a glance that you have a beautiful blog, a beautiful mind and a beautiful heart! Bless you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη ιστορία που δείχνει τη διαχρονικότητα του κεντήματος! Καλό βράδυ ria!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. wow..υπέροχο κομμάτι!!!Καλή βραδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχα , με τρομερούς χρωματικούς συνδυασμούς και ενεξίτηλα χρώματα!!!Και να φανταστεί κανείς ότι αυτά τα κομμάτια κεντήθηκαν από απλές γυναίκες με το φώς του κεριού ή της λάμπας!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λατρεύω τα παλιά σχέδια στα κεντήματα και κοσμήματα. Σου αρέσουν οι παπαρούνες??? Είσαι ο ανθρωπός μου!!!! Αγνή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μοναδικα...παραδοσιακα κειμηλια!!!!!!!!!!!!
    Μαρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ήρθα για να δω........και καμαρωσα......... δε θελω να πω πολλα.. μα ειναι η πατριδα μου και την αγαπω.
    ΚΑΛΟ ΣΚ ρια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή